Samenwerken voor gelijke kansen voor alle kinderen

In de gemeente Hardenberg werken kinderopvang, scholen, stichtingen en de gemeente samen om kinderen zo goed mogelijk te begeleiden in hun ontwikkeling. Ieder kind in de gemeente heeft recht op dezelfde kansen om zijn talenten te ontwikkelen. Daarom is het bestuurlijk overleg Lokale Educatieve Agenda (LEA) opgericht. LEA helpt kinderen en jongeren zo goed mogelijk in hun ontwikkeling. Namens Catent en Catent Kinderopvang ondertekende Eddy Verrips deze samenwerking.

Meer begeleiding

Door de samenwerking van kinderopvangen, basisscholen en middelbaar onderwijs is er meer begeleiding voor de kinderen. Alle deelnemers voelen zich verantwoordelijk voor wat er zich afspeelt in het leven van kinderen. Annemieke Smit, regiodirecteur Alfa-college; “En we willen van betekenis te zijn voor kinderen en jongeren.” Ellen Ramaker, pedagogisch coach en beleidsmedewerker bij kinderdagverblijf ‘Eigenwijz’ en kinderopvang ‘de Beestenboel’: “De doorstroming en overgang tussen kinderopvang en primair onderwijs kan bijvoorbeeld nog beter.”

‘Opgroeien met gelijke kansen’

Wethouder Werner ten Kate: ”Ik ben blij met een visie die we als onderwijs, kinderopvang en gemeente met elkaar delen. We hebben niets nieuws bedacht, we gebruiken vooral alle goede voorbeelden die er al zijn. Door samen focus aan te brengen, kunnen wij nóg meer betekenen in de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Het is belangrijk dat ouders en kinderen zich gezien en gehoord voelen. Dat ze passende keuzes kunnen maken. En dat kinderen opgroeien met gelijke kansen. Het draait allemaal om het kind.”

Versterken van de omgeving

Eén van de thema’s binnen LEA is het versterken van de omgeving waarin kinderen opgroeien. Dit gebeurt samen met andere sociale partners. Het gaat hierbij niet alleen om het onderwijs. Er wordt ook samengewerkt met sportverenigingen en andere partijen waarmee kinderen en jongeren in hun ‘vrije tijd’ te maken hebben. ”We werken samen om de ontwikkeling van het kind te versterken”, aldus wethouder Ten Kate.